IF Metall nöjda om Tesla ”gör en Amazon”

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Pressbild: Stefan Jerrevång

IF Metalls strejk mot Tesla har nu pågått i lite mer än två månader och flertalet andra fackförbund har dragits in i konflikten med sympatiåtgärder. Samtidigt tycks Tesla göra sitt bästa för att ducka stridsåtgärderna för att kunna fortsätta bedriva sin verksamhet så normalt som möjligt.

Dagens Nyheter uppger att IF Metall kommer fortsätta så länge som man behöver. Det ”finns massor mer” stridsåtgärder att ta till, berättar avtalssekreteraren Veli-Pekka Säikkälä för tidningen. Samtidigt öppnar han också upp för flera möjliga lösningar och berättar att det också ”pågår samtal” med Tesla.

På frågan om det finns någon annan lösning än att Tesla tecknar ett kollektivavtal säger Veli-Pekka Säikkälä:

– Att de gör som Amazon, lägger den svenska verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal. Den lösningen skulle vi acceptera.

Men facken är inställda på en lång konflikt enligt intervjun:

– Det är klart att vi kan göra mer. Vi har andra grupper som till exempel gummiverkstäder och bärgning. Men vi vill ha medlemmarna med oss och i möjligaste mån undvika att drabba privatpersoner, säger Transports ordförande Tommy Wreeth om andra tänkbara stridsåtgärder.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.