Elbilstillverkaren Aiways flyr Kina för att satsa på Europa

Kinesiska Aiways klev in på den svenska marknaden med elbilen Aiways U5 för tre år sedan och har sedan dess levererat knappt två hundra bilar. Ingen kioskvältare med andra ord och det har varit tufft för Aiways även på andra marknader.

Företaget sålde sina två elbilsmodeller U5 och U6 på totalt 16 europeiska marknader samt i Kina. Sedan tog pengarna slut och sedan förra sommaren har företagets produktionslinor stått stilla, men genom ett nyförvärv ska bolaget nu komma på fötter igen.

På grund av hårt pressade priser och tuff konkurrens i Kina meddelar Aiways dessutom att man kommer att lämna den kinesiska marknaden. Istället blir det fullt fokus på Europa.

– Den nya enheten kommer att vara strategiskt positionerad för att dra nytta av vår vision och resurser på den europeiska elbilsmarknaden, sa Alexander Klose, VD för Aiways Europe i uttalande i veckan.

Aiways kommer att få sitt huvudkontor i Europa för att hantera försäljning, marknadsföring, och ekonomi. Tillverkning, inköp och forskning och utveckling kommer mestadels att hanteras i Kina, enligt en källa som är insatt i biltillverkarens planer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.