Volkswagen ska bygga två elbilar med uppstickaren Xpeng

Volkswagen Group ökar sina samarbeten med kinesiska tillverkare med fokus på elbilar. Nyligen ingick Audi ett partnerskap med SAIC Motors. Nu är det också klart att fordonskoncernen investerar i den nya elbilstillverkaren Xpeng.

Samarbetet ska göra det möjligt för Volkswagen att ta del av Xpengs teknik. Först ut är utvecklingen av två gemensamma elbilar specifikt för den kinesiska marknaden. Bilarna ska komplettera MEB-produktportföljen och lanseringen är planerad till 2026.

– Lokala partnerskap är en viktig byggsten i Volkswagen-koncernens strategi ”i Kina för Kina”. Vi accelererar nu expansionen av vår lokala elbilsportfölj och förbereder oss samtidigt för nästa innovationssteg. Med Xpeng har vi nu ytterligare en stark partner som är en av de ledande tillverkarna i Kina inom viktiga teknikområden. I en konkurrenskraftig och dynamisk marknadsmiljö nyttjar vi styrkorna hos Volkswagen och våra partners för att skapa synergier för att få ut ytterligare produkter på marknaden snabbare, kommenterar Ralf Brandstätter, Volkswagen AG:s styrelseledamot för Kina.

Volkswagen Group planerar att investera 700 miljoner dollar i Xpeng mot ett delägarskap på 4,99 procent i bolaget. De gemensamt utvecklade elbilarna kommer med stöd av Xpeng att få toppmodern mjukvara och hårdvara, för att kunna erbjuda kinesiska kunderna det som efterfrågas. Samarbetet är dubbelriktat och Volkswagen väntas kunna bidra med sina kärnkompetenser i utvecklingsarbetet.

Xpeng är på frammarsch, under året startar Xpeng leveranserna av sina första elbilar i Sverige. En av höjdpunkterna är den stora familjesuven Xpeng G9. En elbil som imponerade under en första provkörning tidigare i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.