Sju biltillverkare ska bygga laddningsnätverk med Tesla-kontakt i Nordamerika

Under de senaste veckorna har flera biltillverkare anslutit sig till Teslas laddningsstandard NACS i Nordamerika. Det med löfte att utrusta sina bilar med den Tesla-utvecklade laddningskontakten från och med 2025.

Parallellt med det meddelar nu sju stora biltillverkare att man ska bygga ett eget nätverk av snabbladdare. Det är BMW Group, General Motors, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes och Stellantis som nu tecknat ett avtal om att bilda det gemensamma laddningsbolaget. Målet är att bygga minst 30 000 snabbladdare längs med landets större vägar, semesterrutter och knutpunkter.

Laddarna kommer att vara tillgängliga för alla elbilsmärken och man kommer dessutom utrusta laddpunkterna med både den amerikanska laddningsstandarden CCS1 och den allt mer betydande Tesla-standarden NACS.

Målet med det gemensamma bolaget är att skapa ett ledande nätverk av pålitlig snabbladdning i Nordamerika. Den första stationen ska öppna i USA till sommaren 2024 och varje stationen ska erbjuda en betydande mängd laddpunkter.

För att sätta kunden i fokus kommer snabbladdarna byggas i anslutning till publika toaletter, restauranger och butiksområden. Några utvalda stationer kommer dessutom bli ”flaggskepp” med utställnings- och upplevelsecenter för att visa upp framtidens produkter inom elektrifiering.

Nätverket ska också integreras fullt ut i biltillverkarnas infotainmentsystem och apptjänster. Det kan inkludera allt från att reservera laddpunkter, till direktbetalning och ruttplanering men också Plug & Charge.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.