Så lång blir räckvidden med Tesla Model S Plaid i 200 km/h

Björn Nyland tar nu sitt räckviddstest till nya nivåer och hastigheter. I samband med en resa till Tyskland hade Björn möjlighet att sätta Tesla Model S Plaid på prov i ett räckviddstest i 200 km/h.

Som bekant ökar förbrukningen i takt med att hastigheten ökar på alla bilar, oavsett drivmedel. På de redan väldigt effektiva elbilarna blir en högre hastighet särskilt tydlig. Därför är det alltid intressant med Björns räckviddstester i svensk motorvägsfart. Det ger en tydlig indikation på hur långt man faktiskt kommer med en elbil.

Så när hastigheten höjs långt bortom svensk motorvägsfart blir så klart förbrukningen ännu högre. Luftmotståndet är den största bidragande faktorn som ökar med farten men i dessa extrema hastigheter uppstår också värmeförluster i batteriet till följd av den höga effektutvecklingen.

Vid 200 km/h fick Björn en snittförbrukningen på hela 38,0 kWh/100 km, men med värmeförluster inräknade blir förbrukningen i själva verket 41,0 kWh/100 km. Utifrån det beräknar Björn att räckvidden vid 200 km/h på en Tesla Model S Plaid blir 225 kilometer.

Det kan jämföras vid Björns räckviddstest med samma bil i 120 km/h. Då kom han 415 kilometer på en laddning. För ordningens skulle är det värt att påpeka att det testet gjordes i ett kallare klimat (4°C) och med vinterdäck.

Björns video kan du se nedanför:

200 km/h är inte optimalt

Att köra i 200 km/h en längre tid är inget som Björn ser som särskilt effektivt på grund av värmeutvecklingen i batteriet med stora energiförluster till följd. Det är också på få platser som den möjligheten ens finns. Han rekommenderar lägre hastigheter på vägar med fri fart:

– Min poäng är att om du håller dig i 150 km/h så blir situationen mycket bättre och du kan förmodligen köra ganska långt. Dagens elbilar kan inte åka riktigt fort. Men kan du köra konstant på motorvägen i 150 km/h så kommer du inte att ha någon effektbegränsning och du kommer inte att ha betydande förluster, reflekterar Björn.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.