Klart: USA stoppar kinesiska elbilar med 100% strafftull

I helgen kom de första ryktena om att USA planerar att införa strafftullar på kinesiska elbilar som säljs i USA. Nu bekräftar Vita huset att tullavgiften höjs från 25 till 100 procent och det redan från och med i år.

De nya tullarna är något som kommer sätta rejält med käppar i hjulen hos de biltillverkaren som tillverkar elbilar i Kina och vill sälja dessa i USA. Tullarna motiveras med att USA vill värna om de amerikanska jobben.

– Kinas export av elbilar ökade med 70 procent från 2022 till 2023, vilket äventyrar produktiva investeringar på annat håll. En tullsats på 100 procent på elbilar kommer att skydda amerikanska tillverkare från Kinas orättvisa handelsmetoder, skriver USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

USA höjer dessutom tullsatsen på flera komponenter som används i elbilar. Det inkluderar bland annat litiumjonbatterier, där tullavgiften höjs från 7,5 procent till 25 procent. Under 2026 kommer USA också höja tullavgifterna för grafit och permanentmagneter från noll procent till 25 procent. För andra kritiska mineraler gäller höjningen redan från i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.