SVT granskar: Utbyggnaden av laddstolpar hänger inte med

I en omfattande kartläggning har SVT granskat utbyggnaden av publika laddare i förhållande till försäljningen av elbilar i Sverige. Slutsatsen är att utbyggnaden inte hänger med.

Under 2021 dubblade vi antalet elbilar i Sverige och utbyggnaden av publika laddare ökade endast med 19 procent.

SVT:s kartläggning fokuserar på laddbara bilar, alltså elbilar och laddhybrider. Den visar att det under 2016 till 2019 fanns omkring sex till sju laddbara bilar per ladduttag. Eller 23 till 35 laddbara bilar per laddplats.

Under 2021 ökade differensen kraftigt till följd av många nya laddbara bilar och en begränsad utbyggnad. Då fanns det 15 laddbara elbilar per ladduttag. Sett till antalet laddplatser fanns det 84 laddbara bilar per plats.

Totalt fanns det i Sverige vid slutet av 2021 nästan 299 411 laddbara bilar (varav 122 514 elbilar). Antalet publika ladduttag uppgick endast till 19 870.

SVT refererar till en enkätundersökning av Mobility Sweden som påvisar att ungefär hälften av alla elbilsägare uppgifter att det finns för få laddstationer.

Läs mer: Hela kartläggningen ”Brist på ladduttag efter elbilsboomen” finns att läsa hos SVT här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.