Elbilar rullar allt längre sträckor i Sverige – bensin- och dieselbilar stannar upp

Förra året körde de svenska personbilarna totalt 6,5 miljarder mil, motsvarande 1 622 098 varv runt jorden. I genomsnitt körde varje personbil i 1126 mil (motsvarande 0,281 varv runt jorden). Men det finns variationer mellan vilken drivlina de olika bilarna har och dess körsträcka, och dessutom har det förändrats rejält över tid.

Färsk statistik från Trafikanalys visa hur elbilar och laddhybrider rullar allt längre sträckor varje år. Det medan andra fordon uteslutande beroende av fossila bränslen faktiskt rullar kortare sträckor varje år.

För tio år sedan rullade en dieselbil i genomsnitt 1791 mil per år, det kan jämföras med 2023 då den genomsnittliga körsträckan var 1426 mil. När det kommer till elbilar så rullade en elbil i genomsnitt 913 mil på ett år för tio år sedan, och förra året var den siffran 1229 mil.

Det är tydligt att många som kör långt bytt över till elbilar, och dessutom är det tydligt att elbilarna är mer kapabla till att rulla längre sträckor i samband med ett räckvidden ökar hos dessa, och att tillgången på snabbladdning blir bättre.

Förra året rullade alla Sveriges elbilar totalt 395 358 459 mil.

Det ska noteras att körsträckor baseras på mätarställningsuppgifter från besiktningsorganen, vilket innebär att fordon som är yngre än tre år inte är representerade i statistiken. Det finns anledning till att tro att elbilar yngre än tre år är än mer kapabla till långresor än de som kom för tre år sedan. Under de tre senaste åren är dessutom antalet nytillkomna elbilar fler än det totalt antalet registrerade innan den treårsperioden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.