Stellantis banbrytande elbilsbatteri skapar växelström i batteriet

Stellantis har under fyra år utvecklat ett nytt kompakt batteri till elbilar. Stellantis kallar det för IBIS – Intelligent Battery Integrated System. IBIS integrerar laddaren och växelriktarens funktioner direkt i litiumjonbatterimodulerna.

Ett sofistikerat styrsystem gör att växelströmmen för en elmotor kan produceras direkt från batteriet. Det hela ger en kompaktare drivlina som istället kan frigöra mer utrymmen till passagerarna.

Dessutom minskar fordonsvikten och produktionskostnaderna. Stellantis beskriver det som ett genombrott för batterier till elbilar men också för stationär energilagring. Tekniken kommer Stellantis rulla ut i sina elbilar innan slutet på det här årtiondet.

– Vår resa mot elektrifiering drivs av innovation och forskningsexpertis som använder den senaste tekniken för att möta de verkliga behoven hos våra elbilskunder, såsom räckvidd, rymlighet och överkomliga priser samtidigt som vi minskar koldioxidavtrycket genom att förbättra effektiviteten, säger Ned Curic, Chief Engineering & Technology Officer för Stellantis.

– Detta revolutionerande batterisystem kan markera ett avgörande steg i Stellantis engagemang för att tillhandahålla användbar, enkel och avancerad teknik till alla, fortsätter Ned Curic.

Projektgruppen för IBIS kommer nu att fokusera på att bygga ett fullt fungerande prototypfordon som gör det möjligt att testa tekniken på testbanor och publika vägar under verkliga körförhållanden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.