I september lanserar Stellantis två kinesiska elbilar i Europa

Leapmotor T03

Bilkoncernen Stellantis berättade tidigare i år om en stor investering i den kinesiska elbilstillverkaren Leapmotor. Med det fick Stellantis 21 procent av bolaget och de exklusiva rättigheterna att leverera märkets elbilar utanför Kina.

Nu delar Stellantis och det nya globala märket Leapmotor International med sig om planerna. Först ut är elbilen T03 som placerar sig i ett A-segmentet. Det här blir en renodlad stadselbil med en räckvidd på 265 kilometer. Interiört ska den dock vara rymlig som en bil i B-segmentet.

Den andra modellen är en större familjefokuserad SUV som placerar sig i ett D-segment. Den här modellen ska erbjuda en premiumkänsla i både komfort och köregenskaper, och upp till 420 kilometer i räckvidd samt fem stjärnor i Euro NCAP.

Leampmotor C10.

Nio europeiska länder är aktuella för den första lanseringsvågen. Dessa länderna är Frankrike, Italien, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Portugal, Belgien, Grekland och Rumänien. Innan slutet på året kommer 200 av Stellantis återförsäljare sälja Leapmotor.

– Skapandet av Leapmotor International är ett stort steg framåt för att hjälpa till att ta itu med den akuta globala uppvärmningsfrågan med toppmoderna elbilar som kommer att konkurrera med befintliga kinesiska varumärken på nyckelmarknader runt om i världen, säger Stellantis vd Carlos Tavares i ett uttalande.

Mot slutet av året kommer bolaget dessutom att expandera till Mellanöstern och Afrika (Turkiet, Israel och franska utlandet), Indien och Stillahavsområdet (Australien, Nya Zeeland, Thailand, Malaysia och Indien) och Sydamerika (Brasilien och Chile).

Planerna för Leapmotor.

Framåt finns sedan planer på fyra ytterligare modeller, med lansering mellan 2025 och 2027. Dessa inkluderar två suvar och två halvkombi. Det kan dessutom då bli aktuellt att lansera på fler europeiska marknader.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.