Så skapades Tesla Cybertruck: ”Motarbeta mig inte”

Spekulationerna och ryktena inför lansering av Tesla Cybertruck i november 2019 var många. Och även om Elon Musk förvarnade oss om att Cybertruck skulle vara något riktigt unikt, så var det antagligen ingen som kunde föreställa sig det som visades upp på premiären.

Löftet från Elon Musk var något som skulle kunna vara taget ur Blade Runner. Han visade också upp bilder på James Bonds utbåtsbil Wet Nellie från filmen Älskade spion. Så visst blev vi förvarnade.

­­– Den måste vara otroligt funktionell ur ett lastningsperspektiv. Den kommer se fantastisk ut, men den kommer inte se ut som en vanlig pickup. Den kommer vara ganska sci-fi, sa Elon Musk inför premiären.

Men det är inte heller kanske så konstigt att ingen kunde förvänta sig vad som faktiskt visades upp. En första skiss på en pickup visade Tesla upp under premiären av Tesla Semi och Tesla Roadster i november 2017.

Teslas pickup-koncept, med en Ford F-150 på flaket.

Med facit i hand var det ett uppenbart villospår. Den första officiella bilden på något som faktiskt visade något som liknar den färdiga Cybertruck fick vi i samband med premiären av Tesla Model Y i mars 2019. Då fick vi se, det vi nu vet är fronten på Cybertruck.

Tesla Pickup-skissbild

Från inspiration till koncept

Det är enkelt att se var Elon Musk och Tesla hämtat inspirationen ifrån. Något som författaren Walter Isaacson kan berätta mer om. Det hela började under ett möte 2017.

I rummet fanns Elon Musk och chefsdesignern Franz von Holzhausen tillsammans med några ytterligare medarbetare. De satt och tittade på bilder på Fords pickuper men Elon tyckte att de såg tråkiga ut. Han gillar inte tråkiga saker, ska han ha sagt.

Han börjar prata om saker från filmer, från sci-fi, från tv-spel, men möttes av mothugg från de andra under mötet. Till slut ber han medarbetarna att sluta försöka övertyga honom om något annat, och Elon tar beslutet att Cybertruck ska bli något radikalt. Cybertruck ska sticka ut.

– Vi ska göra hela det här i rostfritt stål, ska Elon ha sagt under mötet.

Walter Isaacson reflekterar över hur avgörande det beslutet var. Det öppnar upp helt nya möjligheter för hur pickupen kan utformas. Det tvingade designteamet att utforska nya idéer som var mer futuristiska, vassare och betydligt svårare.

Det här var under en period när designen på Tesla Model Y precis var klar. Man hade kommit överens om att göra något som var säkert och inte för utsvängt. Nu ville Elon göra något helt annat:

– Låt oss vara djärva. Låt oss överraska folk, sa Elon.

Under mötet bollade teamet flera designförslag fram och tillbaka. Elon avvisade allt som var för konventionellt. Han ville att framtiden skulle se ut som framtiden.

Det fanns några röster i rummet som menade att något för futuristiskt inte skulle sälja. Något som Elon snabbt avvisade:

– Jag bryr mig inte om att ingen köper den. Vi gör inte en traditionell tråkig pickup. Det kan vi alltid göra senare. Jag vill bygga något som är coolt. Så motarbeta mig inte.

Visst blev det futuristiskt

Vi snabbspolar till november 2019 och premiären av Cybertruck. Datumet i sig är ytterligare en Blade Runner-referens. Det är då filmen utspelar sig. Trots det var ingen förberedd på vad Elon strax skulle visa. Elon kliver in på scenen till discoljus, musik och folkets jubel. Det är nu Tesla ska visa världens första eldrivna pickup.

– Pickuper har sett likadana ut under väldigt lång tid, typ hundra år. Vi vill prova något annat. Jag presenterar Cybertruck, sa Elon från scenen. Cybertruck rullas in till folkets jubel men samtidigt gick ett sus av märkbar chock genom lokalen.

Elon lyckades definitivt överraska. Och galnare skulle det bli.

Historiens största oavsiktliga PR-stunt lyckades antagligen chefsdesigner Felix skapa under premiären när han krossade de okrossbara rutorna. ”Olyckan” spreds som en löpeld men i det långa loppet blev det en PR-succé för Tesla. Alla pratade om Cybertruck – både positivt och negativt. Hyllande eller häcklande.

En av de som kanske bäst fångade chockkänslan från premiären av Cybertruck var den svenska Youtubern Simone Giertz. Hon fick en personlig inbjudan av Elon efter att hon byggt en egen pickup baserade på en Tesla Model 3.

– Jag vet inte, helt ärligt vet jag bara inte. Det är mycket att ta in. Jag kör runt i min Truckla… att köra runt i denna är ett ställningstagande. Jag behöver ta en tupplur, tänka över det här och smälta den rostfria stål-origamin, berättade Simone i en videon från premiären.

Produktionen igång

Bild från Teslas vintertest av Cybertruck. Foto: Tesla.

Nu fyra år efter premiären är Tesla redo att påbörja leveranserna av Cybertruck. Nyligen rullade den första färdiga Cybertrucken av produktionslinan och leveranserna ska starta senare i höst.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.