Prognos: 100% elbilar i EU om 12 år – försäljningen av elbilar rivstartar om 2 år

År 2035 räknar investmentbanken Goldman Sachs med att hälften av alla nya bilar som säljs i världen kommer vara elbilar. De flesta västländerna kommer att ha nått en andel på över 80 procent.

Europa kommer vara den region som leder omställningen. Om två år går EU bland annat om Kina i både volym och andel.

Goldman Sachs analytiker räknar med att alla nya bilar som sälja i EU kommer vara elbilar år 2035. Därmed kommer EU vara den region som först når 100% elbilar i nybilsförsäljningen.

Försäljningen tar fart om två år

Under de kommande två åren kommer EU se ett litet uppsving mot tidigare år för att sedan nå en andel på 25 procent elbilar i nybilsförsäljningen till 2025.

Efter 2025 får skiftet ordentligt med fart, och på bara fem år kommer EU nå en elbilsandel på över 70 procent. Flera attraktiva nya elbilsmodeller på en ny generation av plattformar och tydliga direktiv kring utfasningen av förbränningsmotorer kan påskynda utvecklingen.

Försäljningen av elbilar kommer globalt att stiga till cirka 73 miljoner enheter 2040. Det upp från runt två miljoner 2020, enligt prognosen från Goldman Sachs.

– Vi förväntar oss att bilindustrin kommer att genomgå en stor omvandling mellan 2020 och 2030, stimulerad av en ökande fordonselektrifiering och autonom körning, skriver Goldman Sachs analysstrateg Kota Yuzawa i rapporten.

Ännu snabbare i Sverige

Sverige ligger i absolut framkant inom elektrifieringen i Europa. Mycket tyder på att Sverige kan fortsätta leda omställningen. Sett till historisk data, analyser och prognoser kan Sverige antagligen nå nästan närmare 100% elbilar redan till 2030. Något jag skrev om i min krönika i förra veckan.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.