Polisen och museiverksamheter måste inte följa statens nya förbud av fossilbilar

Pressbild.

I veckan kom beskedet att regeringen beslutat om att statliga myndigheter ska fasa ut användet av fossila bränslen i bilar. I en trestegsraket kommer det innebära att endast bilar helt utan utsläpp kommer tillåtas från 2030. Alltså kommer vi att se en betydligt växande andel elbilar i statens fordonsflotta framöver. Men det finns vissa undantag.

I regelverket nämns nämligen specifika fall där vissa myndigheter beroende på hur bilarna ska användas får använda sig av fordon som inte uppfyller definitionen av en miljöbil. Det är bland annat hela kategorin av utryckningsfordon.

Dessutom undantas Försvarsmakten, Försvarets materielverk, Försvarets radioanstalt, Totalförsvarets forskningsinstitut eller Fortifikationsverket helt och hållet från alla typer av fordonskrav.

Detsamma gäller fordon som är avsedda att användas av utlandsmyndigheterna men också fordon som används av Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen i myndigheternas respektive polisiära verksamhet. Det avser också användningen av fordon inom Ekobrottsmyndigheten, Tullverket eller Kustbevakningen i deras respektive spaningsverksamheter.

Andra som undantas är fordon anpassade för personskydd, och fordon som är avsedda att användas i krockprov eller i museiverksamhet.

De undantagna regelverket gäller inte enbart miljöbilar utan handlar också om att det finns möjligheter att frångå krav som alkolås, särskilda krav på leasing och införskaffande samt säkerhetskrav.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.