Regeringsbeslutet: Från 2030 ska samtliga resor göras med elbilar

Kanske kan BMW i7 Protection duga åt de mest högt uppsatta personerna?

Regeringen meddelar i ett pressmeddelande att man fattat beslut om nya miljökrav för statliga myndigheters bilar och bilresor. Kraven gäller vid köp eller leasing av personbilar och lätta lastbilar. Det innefattar också upphandling av bilhyra eller taxiresor.

Det nya regelverket kommer implementeras i tre steg, och kommer innebära att samtliga bilköp och resor vid statliga myndigheter från 2030 kommer att göras med elbilar. Redan 1 januari 2026 kommer strängare krav med ökat fokus på elbilar.

– Beslutet ger statliga myndigheter och företag tydliga och långsiktiga förutsättningar när det gäller omställningen av den statliga fordonsflottan mot nollutsläpp, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Statliga myndigheter ska helt enkelt införa en stegvis skärpning av miljöbildefinitionen. Beslutet innebär att en miljöbil:

  • fr.o.m. den 1 juni 2024 får a) släppa ut högst 50 g CO2/km och högst 80% av de gränsvärden för kväveoxider och partiklar som gäller vid typgodkännande eller; b) drivas med fordonsgas
  • fr.o.m. den 1 januari 2026 får a) släppa ut 0 g CO2/km eller; b) drivas med fordonsgas
  • fr.o.m. den 1 januari 2030 får släppa ut 0 g CO2/km.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.