BYD, Geely och SAIC ska granskas av EU

Temabild.

EU ska undersöka huruvida de kinesiska elbilstillverkarna tar emot statliga subventioner för att kunna konkurrera på oschyssta villkor i Europa. Nu går utredningen in i en ny fas och under januari och februari är en rad besök planerade hos flera tillverkare i Kina.

Inspektörerna kommer bland annat besöka BYD, Geely och SAIC Motors uppger Reuters. Utredningen som startade i oktober väntas vara klar i slutet på detta året. Västerländska tillverkare som Tesla, Renault och BMW som har produktion i Kina kommer inte få besök.

Inför besöken har flera biltillverkare fått ett frågeformulär från EU som de uppmanats att besvara. Det är dessa frågorna som nu ska verifieras på plats med ett besök från EU:s inspektörer.

Om EU upptäcker att den kinesiska staten subventionerat biltillverkarna så att de kunnat konkurrera på oschyssta villkor i Europa kan det bli aktuella med importtullar på bilar från Kina i framtiden.

Kina har kritiserat utredningen och menar att det handlar om protektionism.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.