COP28 levererar historiskt beslut om slutet för fossila bränslen

FN:s klimattoppmöte COP28 som i år hölls i Dubai drog ut på tiden. Förhandlingarna var tuffa men under morgonen meddelas det nu att man nått en överenskommelse. För första gången ska länderna som signerat avtalet ”röra sig bort från fossila bränslen”.

Att fossila bränslen nämns på det sättet är unikt och beskrivs som ett historiskt beslut. Till SVT säger Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari:

– Vi har formulerat om från ”kan” till ”ska”, vilket är bra.

Kritiker till överenskommelsen hade dock yrkat på ordet ”utfasning”. EU:s klimatchef Wopke Hoekstra ser överenskommelsen som en inledning på slutet för fossila bränslen men säger att övergången till förnybara bränslen nu tillåts att se olika ut för olika länder.

– Med en aldrig tidigare skådad referens till övergången bort från alla fossila bränslen, levererar UAE Consensus ett paradigmskifte som har potential att omdefiniera våra ekonomier, skriver FN:s klimatkonferenspanel för Förenade Arabemiraten i ett uttalande.

Bland punkterna som omnämns i beslutet finns:

  • Tredubbla kapaciteten på förnybar energi globalt och fördubbla den globala genomsnittliga årliga takten för förbättringar av energieffektiviteten till 2030.
  • Påskynda ansträngningarna för att avveckla kolkraften.
  • Påskynda ansträngningarna globalt till energisystem med nettonollutsläpp, genom att använda bränslen med noll och låga koldioxidutsläpp långt före eller runt mitten av seklet.
  • Övergång från fossila bränslen i energisystem, på ett rättvist, ordnat och rättvist sätt, påskynda åtgärder under detta kritiska decennium, för att uppnå nettonoll till 2050 i enlighet med vetenskapen.
  • Accelerera noll- och lågutsläppstekniker, inklusive bland annat förnybara energikällor, kärnkrafts-, minsknings- och avlägsnandetekniker såsom avskiljning och lagring av koldioxid, särskilt i sektorer som är svåra att minska, och väteproduktion med låga koldioxidutsläpp.
  • Påskynda och avsevärt minska utsläppen av icke-koldioxid globalt, inklusive i synnerhet metanutsläpp till 2030.
  • Påskynda minskningen av utsläpp från vägtransporter, inklusive genom utveckling av infrastruktur och snabb utbyggnad av noll- och lågemissionsfordon.
  • Fasa ut ineffektiva fossilbränslesubventioner som inte tar itu med energifattigdom eller bara övergångar, så snart som möjligt.

Genom avtalet ska världen nå nettoutsläpp noll av växthusgaser till 2050.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.