Designidéen: En elbil som är både pickup och coupé

Italienska designhuset Italdesign har i veckan visat upp ett minst sagt annorlunda koncept på en elbil. Konceptet som fått namnet Quintessenza (italienska för kärna) tar formen av en coupé-pickup.

Vid en värsta anblick ser vi en sportig slank med till synes terränggående bil med hjul på 24 tum. Men bakom C-stolpen gömmer sig ett öppningsbart takparti som döljer en lastbädd likt en pickup.

Hjulbasen är på hela 3240 mm, vilket ger en rymlig lastbädd i en bil som annars bara har fyra sittplatser. Lastbädden kan användas för att antingen lasta saker, eller att sitta på och njuta av stjärnhimmelen. Den bakre stolraden kan roteras 180 grader för en extra bra vy.

Italdesign föreställer sig ett batteri på 150 kWh och att bilen har en räckvidd på 750 kilometer. Framåt drivs den av tre motorer, en på framaxeln och två placerade i vardera bakhjul med en totaleffekt på 580 kW.

Interiört flyter instrumentbrädan som en sorts ”flytande bro” under vindrutan för att omforma föraren. Här möter mjuka men visuellt marmorinspirerade textiler raka böljande och enkla designlinjer. Allt för att skapa ett harmoniskt, avkopplande lugn med en tyngd av stabilitet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.