Officiellt: Nissan Juke och Qashqai ska bli elbilar och byggas i Storbritannien med nya Leaf

Pressbild: Nissan

Nissan accelererar nu sina satsningar på elbilar och med det kommer stora investeringar i Storbritannien där tre nya modeller kommer att byggas. Satsningen vid anläggningen EV36Zero i Sunderland kommer att bestå av tre gigafabriker och en total investering på 3 miljarder pund.

Vid anläggningarna kommer Nissan både satsa på fordons- och batteritillverkning. Redan idag tillverkar Nissan elbilen Leaf i Sunderland vid sidan av Qashqai och Juke. De tre nya elbilarna kommer att ersätta Nissan Leaf, Juke och Qashqai och hämta inspiration från tre koncept som Nissan redan visat upp.

Det första konceptet visade Nissan upp redan 2021. Det var då vi för första gången fick se Nissan Chill-Out Concept vilket är den modellen som är inofficiellt dubbad till ersättaren av Leaf.

I samband med bilmässan i Japan tidigare i höst tillkännagav Nissan fyra ytterligare koncept, varav två av dessa nu ska bli verklighet vid anläggningen i Storbritannien.

Hyper Urban

Konceptet Nissan Hyper Urban tar platsen som en eldriven crossover. Tidigare har Nissan beskrivit konceptet som en modell som ska passa bilägaren i städerna och de närliggande pendlingskommunerna.

Den tredje modellen är konceptet Nissan Hyper Punk som visar en kompaktare crossover. Modellen kommer att bli en tydlig ståndpunkt för vad Nissan beskriver som en ”yttre estetik”. Det är en modell som ska tilltala kreativa människor, sa Nissan under lanseringen av konceptet.

Nissan kommer att dela med sig av mer information om de tre modellerna inklusive namn, specifikationer och lanseringsdatum vid ett senare tillfälle.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.