Beskedet: EU vill stoppa nästan alla diesellastbilar år 2040

Europeiska lagstiftare har nu kommit överens om att förbjuda försäljningen av nästan alla nya diesellastbilar till 2040. Utkastet inkluderar lastbilar över 7,5 ton samt stadsbussar och långfärdsbussar.

Utfasningen kommer att ske i flera etapper. För lastbilar ska utsläppen minska med 45 procent från 2020-års nivåer till 2030, vidare till 65 procent år 2035 och 90 procent till 2040. För stadsbussar ska utsläppen minska med 100 procent till 2035 medan långsfärdsbussar följer samma regelverk som de tunga lastbilarna.

– EU signalerar tydligt till lastbilstillverkare när nästan alla deras fordon kommer att behöva ha nollutsläpp. Europeiska producenter har nu en tydlig målbild framåt för att öka produktionen av el-lastbilar och vara redo för utmaningen från Tesla och kinesiska rivaler, kommenterar Fedor Unterlohner, fraktchef på T&E.

Vissa undantag kommer att göras. Det inkluderar bland annat tillverkare av små volymer och fordon som används för gruvdrift, skogsbruk och jordbruk. Undantaget inkluderar också fordon som används av försvarsmakten och brandförsvaret, samt fordon som används inom räddningstjänst, allmän ordning och sjukvård.

Planen kommer nu lämnas över till medlemsländernas företrädare inom rådet och till parlamentets miljöutskott för godkännande. Om texten godkänns måste den formellt antas av båda institutionerna och kan efter en översyn sedan antas av EU.

Sedan tidigare är EU överrens om att fasa ut nyförsäljningen av personbilar och lätta lastbilar som drivs av bensin- och diesel från 2035.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.