CO2-bluff ställer nya krav på fler elbilar

EU-kommissionen publicerade nyligen en rapport som visade att utsläppen hos bensin- och dieselbilar är 20 procent högre än vad som anges officiellt på pappret enligt WLTP. Det var väntat, skriver kommissionen i sin rapport.

Men desto mer överraskade blev kommissionen över resultatet hos plugin-hybrider, som visade på 3,5 gånger så höga CO2-utsläpp än vad som anges, det eftersom de till stor del inte laddas eller körs på el i den utsträckning som antagits.

Sedan januari 2021 måste alla nya bilar och lätta lastbilar som kan drivas av bensin- eller diesel vara utrustad med utrustning som loggar av bränsleförbrukningen, kallad OBFCM. Det är genom denna enhet man nu kunna samla in data för att se den faktiska förbrukningen.

Källa: EEA.

Ändrar regelverket

Rapporten visar att den antagna mätmetoden inte speglar den verkliga användningen på ett tillförlitligt sätt, men kommissionen skriver ändå att man behöver samla mer data, för att kunna ”dra säkra slutsatser”.

– Resultatet ger ändå värdefulla preliminära insikter om bilutsläpp, står det att läsa i rapporten som också pekar på stora SUV:ar och lyxbilar som står för de högre utsläppen.

Problemet är att även om tillverkarna på pappret når sina utsläppsmål så gör de inte det under verkliga förhållanden. Enligt dagens regelverk beräknas ett snitt på utsläppen på alla fordon som levereras under året – något som blir skevt om det inte stämmer med verkligheten.

Europeiska revisionsrätten föreslår drastiska åtgärder för att få bukt på problemet. Det är helt enkelt att ersätta de nuvarande målen på ett genomsnitt, och istället:

  • införa ett mål som istället baseras på ett minimalt antal nollutsläppsfordon,
  • samt införa ett CO₂-tak för ”verkliga utsläpp” på tillverkarnivå.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.