BYD har fått miljardstöd för att utmana biltillverkare i väst

EU håller på att granska de kinesiska biltillverkarna BYD, Geely och SAIC med anledning av uppgifter om att de kan vara kraftigt subventionerade av den kinesiska staten. Något som EU menar har lett till oschyssta konkurrensvillkor när de etablerat sig i Europa.

Det kan bli tal om nya tullavgifter på elbilar som importeras från Kina till Europa och EU har redan förberett regelverket och börjat dokumentera importerna. I en ny rapport från Kielinstitutet slår man fast att det förekommer subventioner, och att kinesiska BYD sticker ut med mångfaldigt större stöd och vinster än de lokala konkurrenterna.

Under 2020 fick BYD motsvarande 2,5 miljarder kronor i subventioner, och under 2022 steg det till hela 25 miljarder kronor. Av företagets vinster ökade den procentuella subventionen från 1,1 till 3,5 procent.

BYD får betydligt högre subventioner på elbilar i Kina jämfört med andra inhemska tillverkare som GAC eller utländska företag som producerar lokalt som Tesla eller Volkswagens samarbetspartners.

– Men siffrorna underskattar tydligt den verkliga omfattningen av subventioner för grön teknik i Kina, berättar Dirk Dohse, forskningschef vid Kielinstitutet. Till exempel drar BYD nytta av subventioner från batteritillverkare genom lägre inköpspriser, samt subventioner till köpare av elbilar, vilket stimulerar efterfrågan.

Uppskattningarna visar att Kinas subventioner till den inhemska industrin är tre till nio gånger högre än de subventioner som tillverkare i exempelvis Tyskland och USA kan få på sina marknader. Detta återspeglar BYDs betydande expansion i både utvecklings- och produktionskapacitet, såväl som dess ökande konkurrenskraft.

Rapportern ”Fulspel? Om skalan och omfattningen av industriella subventioner i Kina” finns att läsa i sin helhet här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.