Hyundai kliver in i Japan och tänker endast sälja elbilar

Hyundai lämnade den japanska marknaden 2009 till följd av dåliga försäljningssiffror. Nu ska man tillbaka och det med endast elbilar i sortimentet.

Trots att försäljningen av elbilar i Japan ännu inte riktigt kommit igång så tror Hyundai på en långsiktig satsning. Förra året var mindre än en procent av alla nya bilar i Japan en elbil. Som en jämförelse var motsvarande siffra i Sverige 18,4 procent och i Norge 64,5 procent.

– Vi har upplevt en enorm tillväxt på elbilssidan i Korea och vi förväntar oss att samma sak kommer att hända ännu snabbare i Japan, säger Jaehoon Chang, VD för Hyundai till Bloomberg.

Elektrifieringsboom i Japan

Hyundai kommer vara med och utmana landets inhemska biltillverkare som nu satsar stort på elbilar. Nyligen visade Toyota upp en jättesatsning med 15 eldrivna koncept som ska lanseras under de kommande åren.

Första produktionsklara elbilen Toyota bZ4X rullar av produktionslinan till sommaren. Även Nissans stora nya satsning med suven Ariya förväntas snart gå i produktion.

– Vi har förberett oss mycket för att inte upprepa samma misstag. Vi borde känna kunderna, vi borde känna marknaden, med rätt produkt och rätt varumärke, förklarar Chang.

Hyundai kommer att utmana med nya Hyundai IONQ5. Den officiella premiären kommer enligt Bloomberg att ske i Tokyo under nästa vecka.

– Vi vet att den här marknaden är mycket sofistikerad och att den japanska kunden har högre krav på allt eftersom att de kan bilar, avslutar Chang.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.