Mercedes eldrivna lastbil med 36-tons bruttovikt briljerar i räckviddstest 

Mercedes nya eldrivna lastbil eActros600 har i tidningen Trucker Magazine satts på ett rejält kraftprov. I sitt årligt återkommande inslag SuperTest låter de nya lastbilsmodeller genomgå tester i verklig trafik. Målet med detta testet var att se om den angivna räckvidden på 50 mil stämmer.

I testet kör man en slinga från Nürnberg till München och tillbaka med en trailer på 24 ton påkopplad. Sträckan man körde går genom en kraftigt kuperad terräng med en blandning av både motorvägs- och landsvägssträckor. Emot sig på testdagen hade man vädret med blåst och regn. något som oroade testteamet.

Batteriet var laddat till 100 procent när resan påbörjades och när testteamet nådde målet hade man kört hela 36,3 mil. Batterimätaren indikerade då att det fortfarande fanns 29 procent kvar i batteriet. Det innebär att man hade kunnat nå 50 mil på en laddning.

Den genomsnittliga förbrukningen landade på 11,2 kWh/mil. Alla tester som Trucker Magazine genomför på denna slingan är i ett 4×2 utförande, och de drar en identisk 3-axlad trailer med 24 tons bruttovikt. I fallet med eActros 600 innebär det en total bruttovikt på 36 ton.

Tidningen hyllar energieffektiviteten hos eActros 600. Som en jämförelse har Actros L 1848 med dieselmotor förbrukat 2,3 l/mil på samma sträcka. Omräknat motsvarar det 22,6 kWh per mil, vilket är exakt dubbelt så mycket energi: ”Det visar återigen att eldrivna lastbilar är oslagbara när det gäller energieffektivitet”, skriver tidningen.

– Det är ett fantastiskt resultat. Det är ett test med riktiga vikter i dåligt väder och längs backiga och utmanande vägar. Framför allt är det kul att se energieffektiviteten som ger 50 riktiga mil utan någon stödladdning. Tekniken för omställningen är här med eActros 600, och den är dessutom lönsam, kommenterar Philip Flygare, försäljningschef för Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige.

Serieproduktionen av Mercedes-Benz eActros 600 startar i slutet av detta året. De första bilarna kommer till Sverige i början av 2025.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.