Billigare att ladda elbilen än att tanka bensinbilen: Sparar upp till 10 000 kr om året

Foto: andreas160578/Pixabay

Branschorganisationen Bil Sweden har släppt en djupgående rapport om drivsmedelskostnaderna kring att köra en elbil. Oberoende av var du bor så vinner elbilen kostnadsmässigt över bilen med bensin- eller dieselmotor.

Rapporten slår också fast att elbilen är billigare att köra, även om man inte har tillgång till egen laddbox i hemmet. En vardag för många som bor i lägenheter och måste förlita sig på publika laddstolpar.

Beräkningarna visar att elbilen på årsbasis har en lägre drivmedelskostnad i förhållande till bensin- och dieselbilar. Även efter att både el-, bensin- och dieselpriserna har ökat under den senaste tiden. Besparingen att köra elbil uppgår till flera tusen kronor.

Största besparingen gör den som har tillgång till hemmaladdning och bor i norra Sverige. Då kan man spara omkring 10 000 kronor med en årlig körsträcka på 1100 mil om året. Om man uteslutande förlitar sig på publik laddning är ändå besparingen 6 000 kronor om året.

Bil Sweden räknar då att årskostnaden per bil för bensinbilen är 12,4 kronor per mil och dieselbilen har en årskostnad på 9,2 kronor per mil. Den som kör elbil och förlitar sig på publik laddning har en årskostnad på 7 kronor milen. Kan man ladda hemma i norra delen av landet är kostnaden för elbilen 3,2 kronor per mil. Boende elbilister med hemmaladdning i Södra Sverige har en kostnad på 4,3 kronor per mil.

Körsträcka på 1100 mil
Drivlina
Milkostnad 2021
Bensin12,4 kr
Diesel9,2 kr
Elbil utan hemmaladdning*7,0 kr
Elbil med hemmaladdning södra Sverige** 4,3 kr
Elbil med hemmaladdning norra Sverige** 3,2 kr

* Publik laddning, 80% normal och 20% snabb.
** 90 procent hemmaladdning och 10 procent publik snabbladdning. Genomsnittliga drivmedelspriser under 2021 och vid rörligt elavtal.

– Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige så har du lägst körkostnad. Men även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin- eller dieselbil, säger Mattias Bergman VD på BIL Sweden.   

Rapporten i sin helhet finns att läsa i PDF-format hos Bil Sweden här.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.