EU tillåter 4,25 tons eldrivna transportbilar på B-körkort

Regeringen vill tillåta tyngre fordon utan någon utökad körkortsbehörighet. Det för att underlätta för eldrivna transportbilar som tappar viktig lastkapacitet när fordonsvikten ökar till följd av ett tungt batteri. Transportstyrelsen fick i juni förra året uppdraget att utforma en försöksverksamhet där företag och andra organisationer kan ansöka om undantag från körkortslagen.

Men parallellt med det arbetet har frågan också behandlats på EU-nivå. Nu har Europaparlamentet tagit beslutet om att gå vidare med en utökning av körkortsbehörigheten. Det kommer således bli tillåtet att köra upp till 4,25 ton på ett B-körkort, det från dagens 3,5 ton. Förändringen kommer gälla för eldrivna fordon, men inte för fordon med förbränningsmotorer.

Beslutet kommer formellt tas i juni i år, och sedan är det fritt fram för medlemsländerna att införa ändringen. Beskedet är något som kommer mottas väl av transportsektorn.

Det negativa med förändringen är att det också öppnar upp för tyngre personbilar. Som ett exempel så väger GMC Hummer EV och Tesla Cybertruck idag för mycket för att kunna framföras med B-körkort.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.