Ett skepp kommer lastat med 40 000 Volvo EX30

Jim Rowan intill nya Volvo EX30.

Volvo Cars VD Jim Rowan har varvat upp ordentligt i år. Bakom sig har han rekordåret 2023 och nu ska Volvo växa ännu mer med nya rekord till följd. Framgångsreceptet heter Volvo EX30.

– Med grunden som vi byggde 2023 och de nya modellerna som vi kommer med 2024 kommer vi att ha ytterligare ett rekordår i intäkter 2024. Jag är övertygad om att vi kommer att växa med över 15 procent av den enkla förklaringen att vi har EX30 i full produktion, sa Jim Rowan till Automotive News Europe.

Volvo berättar också att man just nu har 40 000 Volvo EX30 som håller på att skeppas från Kina till marknaderna i Europa, Japan, USA och Latinamerika.

Kan utmana XC60

På frågan om EX30 skulle kunna passera XC60 och bli märkets nya toppsäljare säger Volvos vice-VD Björn Anwall att det inte behöver vara helt uteslutet.

– Den har chansen att vara där uppe med de stora pojkarna men det kommer att bli svårt [i år] eftersom den precis har börjat levereras i Europa och Japan. Den kommer inte att börja nå kunder i USA och Latinamerika förrän till sommaren. Men med ett helt kalenderår av försäljning så skulle det kunna gå, säger Björn Anwall.

Volvo kommer dessutom snart börja tillverka Volvo EX30 lokalt i Europa för den europeiska marknaden. Produktionen i Europa väntas starta i början av 2025 vid Volvo Cars fabrik i Gent.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.