Elbil började ryka under snabbladdning – visade sig vara vattenånga

Räddningstjänsten larmandes i helgen till en rykande elbil som stod ansluten till en snabbladdare i Strömstad. Men väl på plats kunde det konstateras att det inte handlade om någon brand, skriver Sveriges Radio.

SR är däremot aningen snåla på detaljer och den expert som Räddningstjänsten talat med menar att det kan uppstå när ”elbilar laddas fullt ibland”. En enkel förklaring som nödvändigtvis inte är helt korrekt, så här kommer den faktiska orsaken bakom rökutvecklingen.

När elbilar laddas, ofta med höga effekter vid snabbladdare, uppstår mycket värme i batteripaketet och andra komponenter. Bilarna jobbar med aktiv kylning för att hålla temperaturerna på acceptabla nivåer, och värmen leds bort från bilen.

Vid vissa temperaturer eller väderlekar, oftast vid kalla temperaturer eller när det finns mycket vattenpartiklar i luften eller på fordonet, så avdunstar dessa partiklarna i form av vattenånga. Det kan då se ut som det ”ryker ifrån bilen”:

Ett alldeles vanligt fenomen alltså och inget att vara orolig över.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.