Tesla ska ta sig genom en tuff tid – tidigarelägger nya produkter

Tesla har precis redovisat resultatet för sitt första kvartal för året. Med det står det klart att det varit en turbulent start på året med både oplanerade och planerade stopp i fabriker som påverkat produktionen. Dessutom har marknaden varit återhållsam och lönsamheten för Tesla sjönk med nio procent jämfört med förra året och landade på 21,3 miljarder dollar för kvartalet.

Tesla beskriver att man just nu befinner sig mellan två tillväxtvågar. Den första började med den globala expansionen med Tesla Model 3 och Model Y. Nästa stora våg kommer att ledas av framsteg inom autonomi och introduktion av nya produkter, inklusive de som bygger på Teslas ”nästa generations fordonsplattform”.

Nya fordon

Av den anledningen kan tillväxten minska under detta året medan teamet arbetar på nästa generationen fordon och andra produkter, lyder det officiella beskedet. Men för att snabbare få lönsamheten att öka kommer Tesla tidigarelägga vissa lanseringar.

– Vi har uppdaterat vårt framtida fordonssortiment för att påskynda lanseringen av nya modeller tidigare än den tidigare kommunicerade produktionsstarten som var andra halvan av 2025, skriver Tesla.

I samband med kvartalsrapporten förtydligade Elon Musk tidsplanen, och specificerade den till slutet av 2024 eller början av 2025.

Tesla Master Plan Del 3 döljer två hemligheter.

Dessa nya fordon, som också inkluderar mer prisvärda modeller, kommer att nyttja aspekter av nästa generations plattform såväl aspekter från Teslas nuvarande plattformar. De kommer att kunna produceras på samma tillverkningslinjer som Teslas nuvarande fordonslinjer.

– Detta skulle hjälpa oss att fullt ut utnyttja vår nuvarande förväntade maximala kapacitet på nära tre miljoner fordon vilket möjliggör mer än 50 procent tillväxt mot 2023 års produktion innan vi investerar i nya tillverkningslinjer, skriver Tesla.

Tesla kommer också att lansera en specialbyggd robotaxi-produkt som kommer presenteras den 8 augusti. Den komma att byggas enligt Teslas tidigare presenterade ”unboxed” tillverkningsstrategi. En strategi där Tesla bygger ihop sina bilar i större delar för att kunna maximera det parallella arbetet med varje enskilt fordon under produktionen.

Relaterad läsning: Unboxed – sänker produktionskostnaden med 50%.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.