Etiopien först i världen att förbjuda fossilbilar – här gäller nu elbilar

Bilförsäljare i Etiopien.

Etiopien har nu tagit ett stort kliv för att göra sig mindre beroende av oljeimporten som kostar landet närmare 60 miljarder kronor varje år. Man förbjuder helt enkelt importen av bilar med förbränningsmotorer till landet.

– Någon som vill importera en personbil till landet kommer endast tillåtas att göra det om det är en elbil. Det är regeringens beslut och vi kommer följa det, säger Alemu Sime, transport- och logistikminister.

Därmed blir Etiopien i praktiken det första landet i världen att förbjuda nya bilar med förbränningsmotorer. Det eftersom landet inte har någon inhemsk volymtillverkning av personbilar.

Även om beslutet är kopplat till att landet tycker det är för kostsamt att importera bensin- och diesel så lyfter man också fram beslutet som en viktig möjlighet för landet att påskynda sin omställning till ”gröna transporter”.

Landet erbjuder sedan tidigare subventioner- och skattelättnader till den som köper en elbil. Parallellt med det nya beslutet kommer landet nu också satsa mer på att snabbare bygga ut laddinfrastrukturen i landet.

– Som man kanske märker har etiopiska vägarna sett en ökning av elbilar. Regeringens push har mycket att göra med den tillväxten, både priserna och skattelättnaderna är bra för köparna. Elbilar är bra för användarna eftersom bränslepriserna fortsätter att skjuta i höjden. Jag tror att fler kommer välja elbilar i framtiden, kommenterar Michael Behailu, fordonskonsult i Etiopien till medier.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.