Elbilen Chevrolet Bolt läggs ner i år – GM satsar på nyare teknik

Chevrolet Bolt EV

Chevrolet Bolt är för tillfället USA:s näst bäst säljande elbil. Trots det kommer Chevrolet mot slutet av året lägga ner produktionen och avsluta försäljningen.

Chevrolet Bolt kom 2017 och har genomgått fler uppdateringar genom åren, men nu börjar modellen och tekniken att bli föråldrad. Koncernbolaget GM ska istället satsa på nyare teknik och nya elbilar.

– Detta är startåret för GM:s elbilar och Ultium-plattformen, skriver Mary Barra, VD för General Motors på LinkedIn.

Chevrolet Bolt är för tillfället landets billigaste elbil med ett startpris på motsvarande 275 000 kronor före skatter. Den kompakta modellen har en räckvidd på runt 410 kilometer.

Mellan 2017 och 2018 såldes modellen även i Europa under namnet Opel Ampera-E och sågs som utmanare till Renault Zoe och Nissan Leaf. När Opel blev en del av Stellantis-koncernen upphörde försäljningen.

Nya modeller

2024 Silverado EV WT

GM har idag ingen kompakt modell som kommer ersätta Chevrolet Bolt rakt av. Framåt kommer man fokusera på den betydligt dyrare pickupen Chevrolet Silverado EV och senare också suven Chevrolet Equinox EV.

Just Chevrolet Equinox EV ska bli märkets nästa stora folk-elbil under de kommande åren. Det med ett planerat baspris på motsvarande 310 000 kronor, före skatter.

De nya modellerna, och GM:s breda satsning på elbilar som nu ska starta på allvar, bygger på en egenutvecklad plattform kallad Ultium. Den flexibla plattformen ska kunna erbjuda allt från enkla instegsmodeller, till dyrare premiummodeller i storformat under märkena Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac och BrightDrop.

Med den satsningen ska GM också komma tillbaka till Europa med fullt fokus på elbilar.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.