Elbilar blir billigare – Chevrolet Equinox är elbilen för den breda massan i USA

Trots att råvarupriserna ökar så letar sig allt fler billigare elbilar ut på marknaden. En sådan är elsuven Chevrolet Equinox som ska ta elbilen till den breda massan i USA.

Säljstarten är nästa år och modellen ska placera sig som en av de mest prisvärda alternativen i ett segment av kompakta suvar. Startpriset är 30 000 dollar (ca 310 000 kronor) före skatter för basvarianten. Chevrolet beskriver modellen som kritisk i skiftet till elbilar. Fokus ligger på utrymme och funktion.

– Vi befinner oss vid en vändpunkt där elbilar kommer att vara det vanliga valet för nästa generationens kunder och Equinox EV kommer att leda denna omställningen för oss, säger Mary Barra, ordförande och VD för General Motors.

Allt är enkelt i grundmodellen av Equinox.

För pengen får man den framhjulsdrivna basvarianten med en motor på 155 kW (210 hk). Räckvidden på en laddning är upp till 400 kilometer. Den ska gå att snabbladda med 150 kW och för hemmaladdning finns en AC-laddare på 11,5 kW.

Helt klart godtagbara specifikationer för en vardagsbil. Men med det låga priset kommer andra kompromisser i form av en låg utrustningsnivå. Här ingår inget extra, varken uppvärmda stolar, rattvärme eller adaptiv farthållare.

För den som vill öppna plånboken kommer däremot en variant med längre räckvidd (upp till 480 km), fyrhjulsdrift och kraftfullare motor (290 hk).

Med dessa kommer också en betydligt mer omfattande tillvalslista. Här finns lyxigare inredning, större infotainmentsystem med fler högtalare, de senaste och mest moderna förrassistanssfunktionerna och heads up-display, soltak, tvåtonslack, större fälgar och tuffare designdetaljer för att nämna några få.

Europeisk konkurrens

Om Chevrolet Equinox kommer till Europa återstår att se. Bland konkurrensen i USA kommer bland annat Volkswagen ID.4 som nu också tillverkas lokalt i USA för den lokala marknaden.

Koncernen GM där Chevrolet ingår ska dock ha börjat överväga att etablera sig på den europeiska marknaden i större utsträckning. Idag är den officiella närvaron låg – men elektrifieringen kan öppna nya dörrar enligt koncernchefen Mary Barra.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.