Chevrolet visar pickupen Silverado EV för amerikanska folket – lyxvariant och slitvariant

De amerikanska biltillverkarna som tagit sig an uppdraget att tillverka en eldriven pickup blir allt fler. Först ut på marknaden att faktiska leverera en pickup blev nykomligen Rivian. De traditionella tillverkarna är bara runt knuten.

Idag presenterar Chevrolet en helt eldriven version av Chevrolet Silverado. Det vi får se är en fyrhjulsdriven kraftfull pickup som ska leverera upp till 664 hästkrafter och klara 0–100km/h på ungefär 4,5 sekunder. Modellen med längst räckvidd ska klara 640 kilometer (EPA) på en laddning.

I grunden finns General Motors Ultium-plattform som vi bland annat sett i pickupen GMC Hummer EV. Chevrolet Silverado EV kan snabbladdas med hastigheter på upp till 350 kW. På 10 minuter ska det ge en räckvidd på 160 kilometer.

Ombord finns också tio stycken eluttag för att till exempel driva verktyg på en arbetsplats.

2024 Silverado EV WT

Pickupen kommer i två utföranden. Den ena varianten är extra slittålig och riktar sig till yrkesverksamma. Den har fått beteckningen Work Truck (WT). Den versionen ska kunna dra upp till 3 ton och får lasta 500 kilo på flaket.

Den andra varianten (RST) är mer påkostad och riktar sig till privatpersoner som kanske egentligen inte använder pickupen som ett arbetsfordon.

Den får bland annat funktioner som fyrhjulsstyrning, större infotainmentsystem och GM:s självkörande mjukvara autopilot Super Cruise.

Först ut till marknaden blir WT-versionen som Chevrolet kommer att lansera våren 2023. På sikt är målet att kunna leverera en basvariant på WT med ett startpris på motsvarande omkring 350 000 kronor.

Den mer påkostade variant RST kommer att ha premiär hösten 2023. Här pratar vi dock om helt andra priser. First Edition-versionen kommer att kosta från en miljon kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.