BYDs billiga elbil Seagull kommer till Europa – kostar 100 000 kronor i Kina

BYD Seagfull är en kompakt elbil på endast 3,78 meter vilket gör den två decimeter kortare än en Volkswagen Polo. Det skulle vara ett välkommet tillskott där vi i Europa på riktigt inte sett små kompakta elbilar sedan den 3,54 meter långa Volkswagen e-Up.

Med fem sittplatser och ett litet större bagageutrymme än e-Up är BYD Seagull som säljs för strax över 100 000 kronor i Kina en uppskattad bil. Nu bekräftar BYD att den också kommer till Europa. Men det blir en helt ny variant som ännu inte visats.

– Ja, vi planerar att ta med Seagull till Europa nästa år. Men det är inte Seagull för den kinesiska marknaden, det kommer att bli en Seagull för den europeiska marknaden, en ny Seagull. Du har inte sett den än, även jag har inte sett den än, bekräftar Stella Li, vice-VD för BYD.

Den nuvarande Seagull har en motor på 55 kW (75 hk) och ett batteri på 30 kWh vilket ger en räckvidd på 305 kilometer (CLTC). Det finns också en variant med ett större batteri på 39 kWh med en CLTC-räckvidd på 405 kilometer.

Renault Twingo som elbil. De tre ikoniska luftintagen på huven är nu en display som visar batterinivån.

Denna kinesiska rival kan bli en utmaning för exempel Renault som också har planer på en billig elbil i Europa, det i form av den helt nya eldrivna Twingo. Denna Twingo som Renault utvecklar på rekordtid kommer dock inte börja säljas förrän 2026 och det med ett riktpris på under 20 000 euro.

Priset på Seagull väntas bli högre än 100 00 kronor i Europa, eftersom den Seagull som BYD arbetar på kommer att bli något större. Den kommer ändå sannolikt kunna utmana Twingo. På temat billiga elbilar, så är det Citroen e-C3 som idag är Sveriges billigaste elbil, den kostar från 299 000 kronor.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.