Se när Polestar 5-prototyp laddar från 10 till 80% på 10 minuter

Polestar samarbetar med StoreDot för snabbare laddning på elbilar i framtiden. Nu demonstrerar de två företagen StoreDots Extreme Fast Charging (XFC)-teknik i en fullt körbar prototyp av Polestar 5. På endast tio minuter laddar Polestar 5-prototypen från 10 till 80 procent.

Laddningen uppnådde en konsekvent laddningshastighet som började på 310 kW och steg upp till över 370 kW i slutet av laddningen. Detta är världens första demonstration av den snabba snabbladdningen med XFC-tekniken i ett körbart fordon – snarare än enskilda celler i en laboratoriemiljö.

Kolla in laddningen videon nedanför:

– Tid är bland den största lyxen vi har i livet och som tillverkare av lyxiga elektriska prestandabilar behöver vi ta nästa steg för att ta itu med ett av de största hindren för att äga en elbil – laddningsångest. Med den här nya tekniken kommer förare kunna lägga mindre tid på att ladda under längre resor och vara tillbaka på vägen snabbare än tidigare. Faktum är att tiden för att stanna kommer att vara mer lik vad man upplever med en bensinbil idag, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Polestars målsättning att utveckla den bästa framtida körupplevelsen genom innovativa tekniksamarbeten. Detta proof of concept-batteriet från StoreDot är en illustration av detta.

Hastigheten på snabbladdningen kan variera mycket i dagens elbilsbatterier bereonde på laddningsnivå (SoC. Oftast avtar hastigheten när laddningsnivån blir hög. Under det här testet såg Polestar att laddningshastigheten ökade från 310 kW vid 10 procent till över 370 kW vid 80 procent SoC. Något som demonstrerar den här teknikens jämna laddningshastigheten – oavsett när föraren bestämmer sig för att stanna och snabbladda.

Batteripaketet i prototypen är på 77 kWh men skulle kunna uttökas till minst 100 kWh skriver Polestar. Det kan innebär att en medelstor elbil skulle kunna fylla på med 320 kilometer räckvidd på tio minuter.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.