EU ska granska om BYD, SAIC och Geely får statsstöd

EU ska granska huruvida kinesiska biltillverkare som exporterar elbilar till EU är subventionerade av den kinesiska staten. Det för att säkerställa att bolagen inte konkurrerar på oskäliga villkor. De kan då nämligen bli föremål för nya importtullar.

Nu är listan klar på vilka biltillverkare som EU ska granska. Det är de tre bilkoncernerna BYD, SAIC Motors och Geely Group. De tre koncernen ska nu få besvara en gedigen lista med frågor från den europeiska kommissionen som en del av granskningen, uppger P4 Göteborg.

Kina har kraftigt dementerat påståendet om subventioner. Handelsministeriet i Kina menar att detta bara är något som riskerar att skada relationerna mellan de två regionerna. Att den kinesiska elbilsindustrin vuxit så snabbt som den gjort beror på ”ihärdiga ansträngningar och tekniska innovationer” påstår kinesiska myndigheter.

Nästa månad ska EU:s representanter träffa kinesiska ledningen i samband med ett toppmöte. Då väntas frågan diskuteras vidare.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.