Beskedet: EU ska stoppa subventionerade elbilar från Kina

Temabild.

EU ska nu granska subventioner på kinesiska elbilar som säljs i Europa. Det som en reaktion på den pressade fordonsmarknaden där en ström av lågpris-elbilar från Kina underminerar den europeiska bilindustrin. Det meddelade Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal under onsdagen.

– Vår industri och teknikföretag gillar konkurrens. De vet att global konkurrens är bra för företagen och att det skapar och värnar om bra jobb här i Europa. Men konkurrensen är bara äkta så länge den är rättvis, inledde Ursula von der Leyen.

– Titta på elbilssektorn. Det är en avgörande industri för den rena ekonomin med en enorm potential för Europa. Men globala marknader svämmar nu över av billigare kinesiska elbilar. Och deras pris hålls lågt på konstgjord väg genom enorma statliga subventioner. Det snedvrider vår marknad och eftersom vi inte accepterar det inom EU, så accepterar vi inte det från utsidan heller, fortsatte Ursula von der Leyen.

– Så jag kan idag meddela att kommissionen inleder en antisubventionsutredning av elbilar som kommer från Kina. Europa är öppet för konkurrens, inte för ett lopp mot botten, meddelade Ursula von der Leyen.

Som ett nästa steg kommer EU nu att inleda en dialog med Kina. Man kommer att belysa vikten av att samarbete och sätta stopp för orättvisa marknadsmetoder. Detta kommer vara en av huvudfrågorna som EU tar med sig till det kinesiska ledarskapet vid toppmötet mellan EU och Kina senare i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.