Då kommer på riktigt helt nya Fiat Panda som elbil

Koncept på elbil från Fiat.

Fiat kommer att lansera fjärde generationen av sin instegsmodell Fiat Panda nästa sommar. Den kommer växa något i storlek och erbjudas både som helt eldriven och med förbränningsmotor. Det blir alltså inte den helt nya eldrivna Pandan som förväntades.

Den fjärde generationen Panda kommer att byggas vid Stellantis-koncernens bilfabrik i Serbien. Även om företaget inte bekräftat uppgifterna officiellt, skriver branschtidningen Automotive News Europe.

Modellen förväntar sig Fiat kunna erbjuda fram till 2026. Lagom inför utfasningen av den kommer Fiat att lansera det man betecknar som ”Nya Panda”. En helt nyutvecklad efterträdare till den populära småbilen.

Den nya Pandan kommer att vara baserad på Stellantis-plattformen Smart Car architecture med fokus på att driva ner kostnaderna för små elbilar. Stellantis planerar att bygga sju modeller baserade på plattformen, där den första är Citroën e-C3 som når bilhallarna under andra kvartalet 2024.

Citroën e-C3 har en motor på 83 kW (113 hk) och ett batteri med 44 kWh som ger en räckvidd på 320 kilometer. Med snabbladdning på upp till 100 kW ska det vara möjligt att ladda batteriet från 20 till 80 procent på 26 minuter.

Formatet och utformningen av nya Panda väntas vara snarlik paketering på e-C3.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.