Svenskt Näringsliv riktar kritik till IF Metalls sympatiåtgärder mot Tesla

Svenskt Näringsliv skriver att den svenska arbetsmarknadsmodellen är viktig att värna om. ”Samtidigt är det viktigt att ett kollektivavtal också uppfattas som attraktiva och värdeskapande av företagen och medarbetarna”, skriver vice-vd Mattias Dahl.

Ett kollektivavtal bygger på en frivillighet. För att det ska fungera måste det också finns stöd hos de anställda inom företaget. Annars kommer en strejk inte få någon effekt eftersom det slutgiltiga beslutet alltid ligger hos företaget.

Vidare skriver Mattias att det är olycklig att strejken drabbar andra arbetsgivare. Särskilt när det handlar om företag som redan har kollektivavtal:

– Arbetsfreden bryts och värdet av att omfattas av kollektivavtal minskar för de företagen. Företag som har avtalade löneökningar och villkor ska kunna räkna med fredsplikt, det är en bärande del i den svenska modellen, fortsätter Mattias.

Vill se ändrade regler

För Dagens Industri uttrycker Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke samma oro som kollegan inför dagens eskalering av konflikten med nya sympatiåtgärder.

– Det har blivit allt mer vanligt förekommande och det är problematiskt, då de sympatiåtgärder vi nu ser börjar bli klart större än det mål som man vill uppnå. Det är inte rimligt, jag tycker inte de står i proportion till frågan som ska hanteras, säger Jan-Olof Jacke till DI.

– Det är uppenbart, så nu hoppas jag att parterna löser det här men när vi går framåt så måste vi se över sympatiåtgärder och konfliktregler, fortsatte Jan-Olof Jacke. Om Tesla skulle dra sig ur landet skulle det bli ”dålig reklam, inte bra för förtroendet för den svenska modellen”.

”Bästa arbetsgivare jag haft”

I Nerikes Allehanda publicerades det igår en insändare av en anställd som arbetar på Tesla i Örebro. Den anställde pekade på det bristande stödet för strejken inom Tesla.

– Varför är det ingen som lyssnar på oss som jobbar hos Tesla? Man läser att 120 bilmekaniker har tagits ut i strejk, faktum är att ingen i Örebro har gått ut i strejk alls, skriver insändaren under signaturen ”HT Tesla”.

”HT Tesla” beskriver själv hur han valde att börja på Tesla eftersom de kunde erbjuda betydligt bättre villkor än hans tidigare arbetsgivare som hade kollektivavtal. Dessutom ville han vara med och bidra till den gröna omställningen. Nu ska han få börja jobba i smutsiga och ostädade lokaler när facket tar ut städpersonalen i sympatistrejk, hur förenligt är det med IF Metalls linje undrar han?

Signaturen uppmanar IF Metall till att låta de 137 serviceteknikerna få sin röst hörd, och rösta om ett kollektivavtal istället: ”Låt demokratin ha sin gång”.

Detta har hänt i strejken

IF Metalls strejk mot Tesla och serviceteknikerna vid sju verkstäder startade den 27 oktober. Sedan dess har strejken utökats med en rad sympatiåtgärder eller varsel om sådana:

  • 3 november: Strejken utökades till de tredjepartsverkstäder som arbetar med Teslas bilar.
  • 7 november: Transport inleder strejk mot all lastning och lossning av Teslabilar i svenska hamnar.
  • 17 november: Fastighetsanställdas Förbund inleder strejk mot Teslas lokaler i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby.
  • 17 november: Elektrikerna inleder strejk mot elarbete vid Teslas lokaler och Supercharger-anläggningar.
  • 20 november: Seko, som inkluderar PostNord och CityMail stoppar alla försändelser, brev, paket och pall till Teslas samtliga arbetsplatser.
  • 21 november: Förbundet Målarna stoppar all lackering och plastarbete på Teslabilar som behöver repareras.
  • 21 november: ST:s medlemmar på PostNord slutar hantera försändelser till Tesla.
  • 24 november: Teslas underleverantör Hydro Extrusions slutar producera komponenter till Tesla.
  • 28 november. Byggnads slutar med alla arbeten som berör Teslas verkstäder.
Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.