Därför ska två miljoner Tesla-bilar uppdateras

Nyhetsbyrån TT kablar just nu ut nyheten om att två miljoner Tesla-bilar måste uppdateras. En dramatisk notis som i detalj inte beskriver omfattningen eller anledningen. Därför kommer bakgrunden här.

Amerikanska trafikmyndigheten National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) har under två års tid granskat en serie olyckor i USA med Tesla-bilar som haft förarassistanssystemet Autopilot aktivt vid olyckstillfället.

NHTSA skriver att deras undersökning visar på att autopilotens metod för att säkerställa att förare är uppmärksamma kan vara otillräcklig och ”kan leda till förutsebart missbruk av systemet.”

Därför har myndigheten utfärdat en så kallad ”återkallelse” som omfattar närmare två miljoner Tesla-bilar sålde i USA sedan 2015.

Löses med mjukvara

Som ett svar på granskningen har Tesla under gårdagen påbörjat utrullningen av en mjukvaruuppdatering ”för att ytterligare uppmuntra föraren att följa sitt kontinuerliga köransvar”, står det att läsa i dokumentet.

Teslas Autopilot-system kan styra, accelerera och bromsa automatiskt i sin fil, men precis som alla andra förarassistanssystem förutsätter det att föraren är observant och är beredd att ingripa utan fördröjning.

Bloomberg skriver att förare har missbrukat funktionen och lurat övervakningssystemet. Förare har åkt fast för att ha ”åkt” rattfulla och i vissa fall suttit i baksätet på bilen.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.