Centerpartiet vill se klimatbonus för elbilar under 400 000 kronor

Muharrem Demirok.

Centerpartiet vill se en ny klimatbonus för bilar som är betydligt mer restriktiv än den tidigare slopade klimatbonusen. Den ska rikta sig till låg- och medelinkomsttagare. Det berättade partiledaren Muharrem Demirok och Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson under en presskonferens igår.

Förslaget är en bonus på 50 000 kronor för elbilar, hybrider och gasbilar som kostar under 400 000 kronor. Dock högst 30 procent av priset. Det ska finns ett årligt tak på högst 100 000 bilar, och om pengarna inte räcker till ska de som bor på landsbygden ha förtur till bonusen. Den ska inte heller vara specifikt riktad till nybilsköp utan ska också gälla vid köp av begagnade klimatbonusbilar.

Centerpartiet menar att upplägget på den tidigare bonusen inte var riktad till alla. ”Den delade upp samhället för de som hade råd att göra en klimatomställning och de som inte hade det”.

– Miljöbilsmarknaden ser ut att sjunka framöver, och den här klimatbonusen kommer efterfrågas och det finns ett behov av att införa den, sa Muharrem Demirok i en intervju med SR.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.