Återhämtning av bilmarknaden: ”Förväntade räntesänkningar kan ge ny skjuts”

Branschorganisationen Mobility Sweden presenterar nu sin analys över nybilsregistreringen i april. Klart är det att elbilarna knep en total andel på strax över 30 procent, men att antalet nyregistrerade elbilar minskade med 1,8 procent, det på en växande totalmarknad.

Totalt blev det 6801 nya elbilar i april. Statistiken visar fortsatt att det är företagen som stod för de flesta nybilsköpen, det med en andel på 65 procent för personbilar. Varav de helt eldrivna stod företagen för 70 procent under april, eller 74 procent under årets fyra första månader.

Sett till helåret ligger just nu andelen elbilar på 31 procent av totalmarknaden, vilket är lägre än branschens prognos på 35 procent.

– Vi ser en försiktig optimism på marknaden, drivet av de förväntade räntesänkningarna som kan ge ny skjuts åt bilförsäljningen. Det är dock tydligt att styrmedel behövs för att stimulera privatmarknaden för elbilar där företagen fortfarande står för tre fjärdedelar av nyregistreringarna, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden. 

Relaterad läsning: Så många elbilar registrerades i april.

Mobility Sweden noterar också att det under april tillkom 848 nya publika laddpunkter i Sverige. 14 procent av dessa var snabbladdare med en effekt på 150 kW eller högre.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.