Biltillverkarna täcker upp för slopade elbilsbonusen i Tyskland

I ett plötsligt drag likt det vi fick uppleva i Sverige för ett år sedan slopade Tyskland plötsligt sin bonus för elbilar i helgen. Nya elbilar som registrerades från och med igår fick ingen bonus, som uppgick till motsvarande 50 000 kronor.

Tysklands finansminister Christian Lindner försvarade tilltaget med att man aldrig garanterat hur länge bonusen skulle betalas ut. Draget möttes av kritik, och speciellt eftersom beslutet kom så plötsligt.

– Vi tycker att finansieringsstoppet den 17 december som tillkännagavs med kort varsel i lördags är extremt olyckligt, kommenterade de tre vice ledarna för parlamentsgruppen Verena Hubertz, Detlef Müller och Matthias Miersch till tyska nyhetsbyrån Dpa. Oppositionen kräver nu ett mer ”tillförlitligt avslut” på bonusen.

Tesla var snabba med att agera och kom under kvällen igår med beslutet att täcka upp för den slopade bonusen i landet.

– För att fortsätta stödja övergången till hållbar energi kommer Tesla att kompensera för upphörandet av det statliga elbilsstödet i Tyskland på nya beställningar av Model 3 och Model Y för leveranser före 31 december. skriver Tesla Europa kort.

En annan tillverkare som också meddelat att de täcker upp för bonusen fram till årsskiftet är Stellantis. Privatkunder som köper en Peugeot, Opel Fiat eller Jeep kommer att få hela klimatbonusen. Dessutom kommer redan beställda bilar vara berättigade till bonusen om leveransen sker före 29 februari 2024.

Även Mercedes och Smart har meddelat att man kommer att täcka upp för den uteblivna bonusen på alla nyaregistreringar av elbilar fram till och med årsskiftet.

Påminner om Sverige

Slopandet av bonusen i Tyskland var tydligt aggressiv och påminner om hur bonusen avskaffades i Sverige. I Sverige fick vi ett ett dygns framförhållning vilket gjorde att det blev rusning till bilhallarna den 8 november.

I början av 2023 gjorde Tesla sedan stora globala prissänkningar vilket i Sverige gjorde modellen billigare än före slopandet av bonusen. Det skapade en Tesla-rusning och har gjort Model Y till den bästsäljande bilen i Sverige i år.

Att biltillverkarna nu tillfälligt kompenserar kunderna i Tyskland kan mycket väl ge en liknande rusning till bilhallarna. Förväntningen är att fler biltillverkare kommer att följa i Teslas, Mercedes, Stellantis och Smarts fotspår.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.