Frankrikes nya elbilsbonus utesluter Kina-bilar

Under hösten har Frankrike börjat lägga fram pusselbitarna till en helt ny elbilsbonus. Anledningen till omtaget av landets elbilsbonus är för att man vill gynna europeisk bilproduktion. Den tidigare subventionen på upp till 7000 euro har fått kritik för att gynnat utomeuropeiska bilproducenter.

De nya bonusreglerna trädde i kraft i fredags. Frankrike bedömer nu modeller utifrån ett hållbarhetsaspekt baserat på materialval, produktion, batterier och logistik.

I praktiken innebär bonusen att bilar som tillverkas i Kina inte är berättigade till bonus, medan bilmodeller som tillverkas i Europa är berättigade till bonusen. Samtidigt får bilen inte kosta mer än 47 000 euro. Totalt kvalificerar sig ett 50-tal elbilsmodeller.

Flera franska bilmärken som Peugeot, Renault, Citroen finns med på listan med de flesta av sina elbilsmodeller. Listan innehåller också utvalda modeller från exempelvis BMW, Audi, Volkswagen, Tesla, Opel och Mercedes.

Ett par dyrare bilmodeller som BMW i4 och BMW iX2, Opel Zafira Life och Volkswagen ID.7 är proaktivt godkända för bonusen – förutsatt att tillverkarna sänker priserna till under pristaket.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.