CATL:s megabatteri nu i Zeekr 001 – upp till 1032 km i räckvidd

Förra året presenterade batteritillverkaren CATL sin tredje generations batteriteknik. Batteriet har CATL döpt till Qilin och sägs ha 13 procent högre energitäthet än Teslas nya 4680-format. För NCM-batterier är energitäthet på 255 Wh/kg och för LFP-batterier 160 Wh/kg.

Först att nyttja det nya Qilinbatteriet var Zeekr med den eldrivna minibussen 009. Nu bekräftar Zeekr att batteriet också nu levereras med Zeekr 001, en elbil som ska lanseras i Sverige senare i år.

Om just Qilinbatteriet kommer till Sverige återstår dock att se. Sannolikheten är liten, i alla fall i ett första skede. Qilin-batteriet ska erbjudas i en begränsad upplaga om 1000 exemplar till att börja med.

Storleken på batteriet är 140 kWh och ska ge Zeekr 001 en räckvidd på 1032 kilometer. Dock uppmått i den generösa körcykeln CLTC som används i Kina. Översatt i WLTP är en grov motsvarande gissning runt 700 till 800 kilometer.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.