Första elbilen med 1000 km i räckvidd – Zeekr 001 med nytt CATL-batteri

Geelys elbilsmärke Zeekr ska från och med nästa år använda en helt ny generation batterier i sina elbilar. Det rör sig om det så kallade Qilin-batteriet med tredje generationens batteriteknik från CATL.

Enligt en presentation från CATL ska batteriet ge 13 procent mer energi jämfört med 4680-formatet som Tesla håller på att gå över till. För NCM-batterier ska tekniken ge en energitäthet på 255 Wh/kg och för LFP-batterier 160 Wh/kg.

Den första elbilen att använda det nya batteriet är den kommande lyxiga minibussen 009 från Zeekr. Zeekr berättar dock inte vad det innebär räckviddsmässigt för minibussen. Det får vi veta första i samband med introduktionen som kommer äga rum under det första kvartalet av 2023.

Zeekr 009 – stor lyxsuv på gång

1 000 km i kvartal två

Under årets andra kvartal kommer även prestandakombin Zeekr 001 att börja använda den nya batteritypen. Den ska då kunna leverera upp till 1000 kilometer i räckvidd på en laddning.

– Världens första serietillverkade elbil med 1000 kilometer räckvidd, skriver Zeekr i en presentation.

Genom en helt ny kylningsteknologi ska det också bli möjligt med rekordsnabb snabbladdning. Att ladda från 10 till 80 procent ska vara möjligt på 10 minuter.

– Med stöd av världsledande SEA-plattformen och de banbrytande Qilin-batterierna kommer vi att kunna erbjuda en sann körglädje till våra kunder, kommenterar An Conghui, VD för Zeekr.

Zeekr är ett bolag inom Geely som har nära kopplingar till koncernens designkontor i Göteborg. För tillfället levererar Zeekr bara elbilar i Kina, men företaget har globala ambitioner. Vissa källor menar att en europeisk introduktion kan bli aktuell 2023.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.