VW-chefen: Elbil för 20 000 euro kan komma i andra halvan av detta årtiondet

Efter att biltillverkare i flera år har satsat på elbilar i större och dyrare segment närmar sig nu en tid där biltillverkarna vill komma åt småbilssegmentet med små billigare elbilar. En av dessa är Volkswagen ID. 2all som presenterades i mars.

Då presenterade Volkswagen en kompakt elbil med en räckvidd på 450 kilometer och ett pris under 25 000 euro. Den färdiga produktionsversionen ska Volkswagen visa upp 2025. Men konkurrensen ser ut att hårdna med löften om billigare elbilar från en rad biltillverkare som ska kosta under 20 000.

Det senaste tillkännagivandet är Renault Twingo. På gång finns också långt gående planer från Opel och Citroën lanserar sin e-C3 med ett pris under 23 300 euro redan nästa år.

VW för 20 000 euro

I samband med en konferens i Berlin igår berättade Volkswagens VD Oliver Blume om pressen att sänka kostnaderna på batterierna. Det som ett svar på om Volkswagen kommer att kunna erbjuda en elbil för under 20 000 euro. Billigare batteriet är nämligen nyckeln till billigare elbilar, förklarade Blume och pekade på den standardbatteri-cell som Volkswagen utvecklar för sina kommande elbilar.

– Vi har ett ansvar att ta ut rätt produkter till rätt pris på marknaden. Efter att ha nått early adopters behöver vi nu övertyga konsumenterna med tekniken. De som inte har möjlighet att installera en laddstation hemma, sa Blume.

– Inflationen, bristen på laddinfrastruktur och slopande på subventioner är något som håller tillbaka efterfrågan på elbilar, fortsatte Blume.

Även om Volkswagen inte tagit det formella beslutet att utveckla en elbil för 20 000 euro, så var Oliver övertygad om att en sådan kan komma under andra halvan av detta årtiondet.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.