Volvos nya megapress har börjat gjuta elbilar i Torslanda

Volvo Cars håller på att ställa om till en framtid med bara elbilar. Det är inte bara det nyliga stoppet med tillverkningen av dieselmotorer som markerar det. Volvo tar också till sig ny produktionsteknik.

Under den senaste tiden har Volvo monterat upp stora pressar i Torslanda som ska formgjuta märkets kommande modeller i större delar. Nu meddelas det att den allra första delen till en bakvagn har pressgjutits.

Det i en process som endast tar två minuter. Tidigare har samma bakparti satts samman av över 100 delar, något som tagit närmare 30 minuter. Tekniken har länge använts av Tesla, och allt fler biltillverkare, däribland Volvo Cars, tar efter.

Mikael Fermér, projektledare på Volvo Cars säger till Dagens Industri att det är ett nästan lika stort tillverkningssteg som att gå från trä till stål.

– Det är flera fördelar. Vi minskar miljöpåverkan, tillverkningskomplexitet och kostnader och vi ökar möjligheterna för flexibilitet i designen, säger Mikael Fermér till tidningen.

Volvos stora press.

De stora pressarna levereras av tyska Bühler och är av modell Carat 840. De har en låskraft på 8 400 ton och kan injicera över 200 kg flytande aluminium i en form, har Volvo tidigare berättat. Totalt investerar Volvo Cars över 10 miljarder kronor för att ställa om fabriken i Torslanda för framtiden.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.