Volvo Cars får jättestöd i Slovakien till ny elbilsfabrik

EU-kommissionen har gett sitt godkännande till ett investeringsstöd på 267 miljoner euro, motsvarande cirka 3 miljarder kronor, i Slovakien riktat till Volvo Cars för att upprätta en ny bilfabrik i landet. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande idag.

Det slovakiska stödet ska användas för att finansiera byggandet av en modern produktionsanläggning för elbilar i Valaliky beläget i Kosice-regionen i de östra delarna av landet. Det blir därmed Volvos tredje fabrik i Europa.

Förutom det slovakiska bidraget planerar Volvo Cars att själv investera 1,2 miljarder euro, nästan 14 miljarder kronor, i etableringen. När fabriken är i full drift kommer Volvo att tillverka 250 000 elbilar årligen, och fabriken kommer sysselsätta runt 3 300 personer.

Volvo har tidgare sagt att anläggningen kommer stå värd för serieproduktionen av nästa generationens elbilar, och det med start under 2026.

Volvos tre europeiska fabriker knyter samman Europa.

– Expansionen i Europa, vår största försäljningsregion, är central för vårt skifte mot elektriska bilar och fortsatta tillväxt. Jag är väldigt glad att vi utökar Volvo Cars produktionsnärvaro till Slovakien, Vi har ett tydligt fokus att bli ett helt elektriskt varumärke inom mobilitet till 2030, säger Jim Rowan, VD för Volvo Cars.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.