Volvo Cars och CATL satsar på batteriåtervinning – upp till 99,6% blir nytt

Volvo Cars har via kinesiska sociala medier meddelat att man ingått ett avtal med batteritillverkaren CATL. Samarbetet gäller återvinning av elbilsbatteriet. De två parterna har sedan 2019 redan ett avtal gällande batteriförsörjning av nya batterier.

Men nu läggs alltså också återvinning till samarbetet. Planen är att Volvo Cars kommer att återvinna uttjänta elbilsbatterier, och CATL kommer sedan använda det materialet till att producera nya batterier.

Idag kan CATL återvinna upp till 99,6 procent av nickel, kobolt och mangan från sina produkter, samt 91 procent för litium.

– Om vi i slutändan kan nå 100 procent elbilar kommer återvinning att ge många fördelar i att lösa gruvproblemen. Om vi kan tillhandahålla återvinningsteknik till Europa, USA och resten av världen kommer det att vara lätt, sa CATL:s ordförande Robin Zeng i en intervju om batteriåtervinning tidigare i år.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.