Volkswagen ID.7 ska få en smart klimatanläggning som håller koll på solen

Med den kommande elbilen ID.7 säger sig Volkswagen ha gjort klimatanläggningen smart. Systemet håller bland annat koll på solen för att kunna kompensera för temperaturskillnader som uppstår inom kupén till följd av det direkta solljuset.

En sensor i vindrutan känner av solljusets infallsvinkel vid höga utomhustemperaturer och hög solintensitet. Om solen skiner starkt på ena sidan av fordonet anpassar ID.7 luftkonditioneringen i en större utsträckning på de varmare zonerna.

Genom att registrera när föraren närmar sig bilen kan ID.7 också starta luftkonditioneringen innan föraren har satt sig i bilen. På så vis får klimatanläggningen en liten tjuvstart i uppvärmningen eller nedkylningen av kupén.

”Smarta ventilationsutblås” kan rikta luftströmmarna mot specifika delar av kupén. Antingen direkt mot passageraren eller bara runtom, helt efter passagerarens egna önskemål.

Ventilationsutblåsen ska också på ett effektivt sätt kunna distribuera luften snabbt genom hela kupén genom svepande horisontala rörelser. Det ger en mycket jämnare temperaturreglering än statiska ventilationsutblås.

Systemet styrs i detalj genom en serie inställningar på 15-tumsskärmen på instrumentpanelen. Det är också möjligt att spara personliga profiler, för när bilen används av många olika förare.

Klimatanläggningen svarar också på en rad röstkommandon. Till exempelvis så kan den rikta varm luft mot händerna i ungefär fem minuter om föraren säger. ”Hej Volkswagen, mina händer är kalla” samtidigt som den också aktiverar rattvärmen.

– Med ID.7 lyfter vi fram vårt mål att erbjuda intelligenta teknologier och kundorienterade innovationer i premiumsegmentet, intygar den ansvarige utvecklaren Kai Grünitz.

Världspremiären av Volkswagen ID.7 kommer äga rum under årets andra kvartal. Den tar formen av en sedanmodell i premiumsegmentet. Genom en låg luftmotståndskoefficient på 0,235 Cd har Volkswagen kunnat maximera räckvidden. Räckvidden på en laddning väntas bli upp till 700 kilometer enligt WLTP.

Missa inget
En till två gånger i månaden får du ett trevligt nyhetsbrev med en sammanfattning av de senaste nyheterna. Det är helt gratis.
Kristofer är grundaren av Allt om Elbil. Följer utvecklingen av elbilen med fascination sedan 2016. Kör självklart också elbil. Mer information och kontakt.